Tips zelf betonnen aanrechtblad maken

betonnen aanrechtblad maken

 

Wat heb je nodig voor een GFRC/ECC betonnen aanrechtblad van 4.10m x 0.7m: 

(gebruik voor andere maten de calculator)

 Stap 1 - naar de bouwmarkt

De eerste stap naar een zelfgemaakt betonnen aanrechtblad is het maken van de mal. De mal maak je van gemelamineerd spaanplaat, ook wel meubelpaneel genoemd. Het type hout is goedkoop en verkrijgbaar in vrijwel iedere doe-het-zelf winkel. Meet de grootte van het gewenste blad op en eventueel je wasbak en kookplaat voor de uitsparing. In de winkel kun je vervolgens het paneel in de juiste maat laten zagen. 

 

TIP: Tel bij de zij,- en kopse kanten wel 1 maal de houtdikte op, die ruimte heb je nodig wanneer je ze tegen de basisplaat aanschroeft. Reken vervolgens aan de hand van de afmetingen met onze betoncalculator uit hoeveel DIY-pakketten je nodig hebt. 

 

TIP: Voor de uitsparing van de kookplaat en de wasbak gebruiken wij eveneens meubelpaneel en voor de kraan is een stukje PVC-pijp gebruikt. 

 

Tijdens het maken van het blad is een bladdikte van 3cm aangehouden. Dat is een dikte die wij minimaal adviseren als je een blad van 4m. maakt. Het is dan wel noodzakelijk extra versterking toe te voegen aan het beton, dus naast de glasvezels uit het DIY pakket ook een glasvezelmat. Daarnaast wordt in het geval van een keuken het ook nog eens ondersteund door keukenkastjes. TIP: Wil je ook zo'n ultradun blad, denk dan dus goed na over de grootte ervan en waar het op komt te liggen. Het hangt van veel factoren af hoe dun je een blad uiteindelijk kunt maken. En, soms moet je het ook gewoon proberen. 

Koop in de bouwmarkt naast het meubelpaneel een zak metselzand en grijs portland cement. Samen met het DIY-betonpakket heb je nu alles om aan de slag te kunnen gaan!  

 

Voor deze klant hebben we een meegegoten betonnen wasbak gemaakt. Voor zo'n wasbak moet vooraf een aparte mal van MDF gemaakt worden en dat is nog best lastig. Hoe die mal gemaakt is vertellen we in een komend, apart blog.-

 

TIP: De keukenkasten in dit project zijn van de IKEA (METOD keukensysteem). Ze zijn stevig, betaalbaar en samen met de houten frontjes van de IKEA krijgt het zwart, betonnen keukenblad een industrieel, chique uitstraling. 

 

keukenblad beton gieten


Stap 2 - schroeven en kitten

Nu kan de mal in elkaar worden geschroefd. - Wij hebben de mal, vanwege de krappe ruimte, op de keukenkastjes gelegd in plaats van op de grond. -

 

Plak vervolgens de uitsparingen erin en kit alle randen af. Voor het kitten is de dow corning 796 grijs gebruikt. Deze kit is vrij van zuren en oplosmiddelen en tast daarom het beton niet aan. Na het kitten van de randen strijk je ze glad met je vinger of kithulpstuk. Laat de kit vervolgens 24 uur uitharden. 

 

aanrechtblad beton zelf maken
werkblad GFRC beton maken


Stap 3 - waxen, beton maken en gieten

Nadat de kit is uitgehard kan de ontkistingswax worden aangebracht in de mal. Wij gebruiken onze eigen wax die het beton eveneens niet aantast en zorgt voor een strak eindresultaat. Breng een beetje van de wax aan op een microvezeldoek en veeg 'm goed uit in de mal. 

 

TIP: Als je de wax niet goed uitveegt kan dit zichtbaar zijn in het beton. Na het inwaxen van de mal kan de betonmix worden gemaakt! 

 

- We maken tijdens dit project gebruik van de 'wetcast' techniek, waarbij het beton dus op z'n kop in de mal wordt gegoten. Na het uitharden van het beton wordt in stap 4 het blad uit de bekisting gehaald en omgedraaid op de keukenkastjes gelegd.-  

 

Volgorde aanmaken mix: zand, cement,HDH SP en HDH CURE bij elkaar doen en mixen. Voeg 20 % water (berekend over het cementgewicht) toe. Voeg eventueel kleine beetjes water toe tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Dan de AR glasvezels toevoegen, deze kort mee mixen tot ze goed verspreid zijn en klaar. 

 

TIPGiet een deel van de betonmix op 1 plek in de mal. Je ziet al dat het uitloopt en zich mooi verspreidt. Stimuleer het uitvloeien eventueel met je handen. 

 

Als je een glasvezelmat gebruikt, leg je die op het beton wanneer de mal voor de helft gevuld is zodat de mat op de eerste laag van het beton rust. Tik vervolgens een aantal keer met de hamer op de randen zodat eventuele luchtbelletjes naar boven komen, stort hierna het overige beton in de bekisting.

 

Nadat je klaar bent met storten geef je nog wat tikken met een hamer op de zijkant van de bekisting. Dit helpt eventuele laatste luchtbelletjes los/naar boven te komen. Dek 2 uur na het gieten het beton af met vuilniszakken en laat het project 2 nachten rusten. 

 

betonmix voor aanrechtblad


Stap 4 - uit de mal halen en afwerken

Na 36 tot 48 uur kan het blad uit de mal gehaald worden. Omdat het blad omgedraaid gegoten is en zo'n 150 kilo woog hebben we met vier man het blad omgedraaid. 

 

TIP: LUCHTBELLETJES  

Het kan zo zijn dat na het omdraaien van het blad wat luchtbelletjes te zien zijn. Dat is ook tijdens het maken van dit blad voorgekomen bij de onderzijde van spoelbak. In dit geval kan je gebruik maken van: 1 deel cement, 1 deel ultra fijn steenpoeder, (eventueel) pigment en water. Maak hiervan een vloeibare mix.

 

Smeer deze mix uit over het hele blad, vul de gaatjes en strijk het gehele blad af met een plamuurmes zodat het hele blad vochtig wordt. Hierdoor krijg je geen kleurverschillen achteraf. Daarna het hele blad opnieuw afdekken en laten rusten voor 24 uur. Daarna afwerken. 

 

Daarna is het blad nat gemaakt met een plantenspuit (gevuld met water) en met schuurpapier k240 licht opgeschuurd. Vervolgens is met een trekker het water eraf getrokken en is het blad nog 2 keer natgespoten en licht opgeschuurd. Nadat het blad de laatste keer opgeschuurd is en het water is opgedroogd kan het betonnen aanrechtblad worden geïmpregneerd. 

 

Wij hebben voor dit aanrechtblad gebruikgemaakt van een door ons ontwikkelde impregneer HDH Impreg. Een krasvaste en natuurlijke impregneer die nauwelijks geur achterlaat en een kleur intensiverend effect heeft. Bovendien is de impregneer voedselveilig. Het impregneren dient meerdere keren herhaald te worden, hierna is het blad klaar om gebruikt te worden! 

 

Binnenkort worden de frontjes op de keukenkasten geplaatst. Zodra we een foto hebben van het eindresultaat plaatsen we die in dit artikel. 

mee gegoten wasbak
gfrc kitchen countertop

Wil je zelf zo'n keukenblad maken maar zit je nog met tal van vragen? E-mail ons dan. Wij beantwoorden je vraag zo spoedig mogelijk en voorzien je graag van informatie en advies.  

 

Daan en RenskeReactie schrijven

Commentaren: 22
 • #1

  José van der Weijden (vrijdag, 19 juli 2019 14:24)

  Fantastisch dit aanrechtblad, maken jullie dit ook of verkopen jullie alleen doe het zelf pakketten?

  Groetjes, josé

 • #2

  High Design Holland (zaterdag, 20 juli 2019 13:29)

  Hoi Jose,

  Vriendelijk bedankt voor je leuke reactie! Wij maken deze aanrechtbladen op bestelling én verkopen de doe-het-zelf pakketten.

  Vriendelijke groet,

  Renske | High Design Holland

 • #3

  marco@audio-creative.nl (dinsdag, 07 januari 2020 15:51)

  ALs ik het goed begrijp kan het blad al snel (paar dagen) worden afgewerkt met impregneer?

 • #4

  High Design Holland (dinsdag, 07 januari 2020 15:55)

  Beste Marco,
  Dat klopt inderdaad! Na 2 dagen kunt u het blad ontkisten en hierna afwerken (nat schuren) en impregneren met onze HDH Impreg. Vriendelijke groeten Daan en Renske.

 • #5

  kees kramer (woensdag, 08 januari 2020 23:03)

  hoi hoi, wij willen ook een betonnen werkblad gaan maken. ik heb erg veel mdf platen liggen. kan ik deze ook als mal gebruiken?

  groetjes kees en liza

 • #6

  High Design Holland (woensdag, 08 januari 2020 23:06)

  Beste Kees en Liza,
  Dat kan alleen als u het MDF waterdicht maakt met bijvoorbeeld epoxy, of als er reeds een folie laag op het zit. Dit is vaak een witte laag. Vriendelijke groet Daan en Renske

 • #7

  Pieter Olde Meule (maandag, 17 februari 2020 19:27)

  Leuke blog. Ik heb nog wel een vraag over de lengte van de mal. In de meeste bouwmarkten is er een maximale lengte van het meubel paneel, waardoor ik twee panelen aan elkaar moet maken. Hoe zorg ik ervoor dat ik hier geen naar in zie nadat ik het beton gestort heb?
  Groet Pieter

 • #8

  High Design Holland (maandag, 17 februari 2020 19:47)

  Beste Pieter, dank u wel! U kunt deze naad afsmeren met een 2C plamuur of een epoxy. Zorg ervoor dat hij goed waterdicht is en glad opgeschuurd! Vriendelijke groet Daan en Renske

 • #9

  Ton Zon (zondag, 05 april 2020 17:41)

  Kan ik ook betonplex op aanrecht kastjes maken met een “neusje” er aan en dan storten. Dan na het uitharden alleen de bekisting van het neusje verwijderen en de betonplex als ondersteuning blijven gebruiken. Vloeit de beton erg glad uit?

  Mvg Ton

 • #10

  High Design Holland (maandag, 06 april 2020 10:11)

  Beste Ton, dit is zeker mogelijk ja! Het beton vloeit inderdaad waterpas uit als deze op de juiste wijze is aangemaakt. Het is dan goed af te werken met een spaan. U kunt voor deze techniek dit blog van ons eens lezen! Succes met uw klus, Daan en Rens

  https://www.highdesignholland.nl/2019/12/09/cast-in-place-betonnen-keukenblad-gieten-zonder-het-blad-om-te-draaien/

 • #11

  Colette Ruizenaar (vrijdag, 15 mei 2020 16:42)

  Onze keuken heeft een hoekopstelling van 240cm x 200cm.
  Kan het blad uit 1 geheel gemaakt worden of adviseer je het in 2 te doen?

 • #12

  High Design Holland (vrijdag, 15 mei 2020 17:32)

  Beste Colette,
  Dit hangt af van een aantal zaken. Het is zeker mogelijk om het aanrechtblad in 1 deel te gieten. Ook zou u het blad "cast in place" kunnen gieten, dus zonder omdraaien. Dit beschrijven we in 1 van onze blogs. Voor persoonlijk advies kunt u contact met ons opnemen. Vriendelijke groeten, Daan en Renske

 • #13

  Ralph (zondag, 05 juli 2020 11:49)

  Hallo, vraagje over het afdekken met de vuilniszakken. Ik wil het uitharden onder mijn overkapping doen (dus best wat wind). Moeten de vuilniszakken strak op het beton zitten of moet hier ruimte tussen laten (plakt het niet vast?).. dank alvast.

 • #14

  High Design Holland (zondag, 05 juli 2020 12:00)

  Beste Ralph,
  Wij raden aan de vuilniszakken ongeveer 2 uur na het gieten op het beton te leggen om te voorkomen dat het plastic lijnen trekt in het natte beton. Dit mag gewoon strak op het beton en je zou gezien de wind dit rondom kunnen vastmaken met plakband.
  Vriendelijke groet Daan en Renske
  High Design Holland

 • #15

  Jh (woensdag, 23 december 2020 17:16)

  Hebben jullie ook voorbeelden voor betonnen bladen met toevoegingen zoals glas, of steentjes, om meer richting graniet en terazzo te gaan? Scheelt weer zelf experimenteren

 • #16

  High Design Holland (woensdag, 23 december 2020 17:20)

  Beste JH,
  Wij hebben met de "terrazzo techniek" zelf wel meubels gemaakt ja. Enkele voorbeelden vind u op onze Instagram. Vriendelijke groet, Daan en Renske

 • #17

  Robin (zaterdag, 16 januari 2021 22:41)

  Hoe voorkom je bij het meestorten van de wasbak dat de beton wegvloeit?
  Met vriendelijke groet,
  Robin

 • #18

  High Design Holland (zondag, 17 januari 2021 12:43)

  Beste Robin, om dit te voorkomen dien je een buitenmal te maken voor de wasbak. Dit is te zien op 1 van bovenstaande foto's.
  Vriendelijke groet, Renske en Daan

 • #19

  Bart (woensdag, 03 maart 2021 21:45)

  Ik zie op youtube filmpjes dat ze met een zogenaamde hoppergun een soort verfspuit voor beton eerst een paar lagen beton spuiten in de mal. Deze wordt vervolgens glad gestreken met een kwast en daarna pas afgegoten. Ik vroeg me af wat daar de rede van is dat die eerste lagen gespoten worden? Groet, BART

 • #20

  High Design Holland (donderdag, 04 maart 2021 19:39)

  Beste Bart, het aanbrengen van een facecoat zoals dat heet kan in sommige gevallen een goede techniek zijn. Bijvoorbeeld bij grote verticale delen. Echter is dit een techniek die niet voor beginners geschikt is en waar je een workshop voor moet hebben gevolgd.
  Met de juiste mix, die uit onze DIY pakketten, is het niet nodig om deze facecoat aan te brengen omdat de vezels niet zichtbaar zijn in het eindresultaat. Een makkelijkere manier van gieten dus!

 • #21

  linsen davy (donderdag, 15 juli 2021 00:09)

  gestart met mal te maken voor grote gootsteen ( 60 x40) in zwart cement , schuine afdruip stuk 40cm , als de mal klaar is deze week stuur ik wat foto's door , best benieuwd hoe het gaat zijn .

 • #22

  Rosemary de la Combe (donderdag, 16 juni 2022 07:39)

  In een woord prachtig. Precies wat ik in gedachten had. Hopelijk kan ik dit snel zelf gaan toepassen.

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089