GFRC beton | Maak een betonnen aanrechtblad met deze mix

Om te komen tot een mooi betonnen aanrechtblad, tafel of ander meubel van beton is een goede betonmix een vereiste. De mix die wij gebruiken heet GFRC-beton: glass fiber reinforced concrete. Het is een ultrasterke versie van beton, vloeibaar en wordt versterkt door de glasvezels die aan het beton worden toegevoegd. Dit beton wordt ook wel ECC beton genoemd: engineered cementitious composite. Altijd al eens willen weten welke producten in de mix gaan en bovenal, wat de functie per product is, lees dan dit blog. 


Super plastificeerder (HDH SP) 

Super plastificeerder maakt de mix vloeibaar waardoor hij mooi uitloopt in de bekisting. Een van voordelen van zo'n vloeibare mix is dat er weinig tot geen luchtbelletjes ontstaan in het blad. Maar het grootste voordeel is dat door het toevoegen van SP veel minder water bij de mix hoeft, wel 2 tot 3 keer minder! Dit heeft als gevolg dat het beton ultra sterk uithardt. 

 

Acryl polymeer (HDH Cure)

HDH Cure van High Design Holland is acryl polymeer. Acryl polymeer zorgt ervoor dat het water in het beton wordt vastgehouden, ook na het ontkisten. Het mooie is dat door de cure je je project al na 2 nachten uit de mal kunt halen en dat, wanneer hij uit de mal is, het uithardingsproces nog voortzet waardoor een optimale eindsterkte wordt bereikt.   

 

Pigment

Aan de mix kun je pigment toevoegen. Het betonnen aanrechtblad dat wij hebben gemaakt in ons 1e artikel is nagenoeg zwart van kleur. Wij hebben de maximale toegestane hoeveelheid pigment aan de mix toegevoegd, dat is 5%. De 5% wordt berekend over het cementgewicht. Dus bij een GRFC-betonmix met daarin 25kg cement, kun je maximaal 1250gr. pigment toevoegen. Mocht je meer willen toevoegen houdt er dan rekening mee dat het blad minder sterk zal zijn. 

 

Water

We voegen in totaal 20% tot 25% water toe berekend over het gewicht van het cement. Belangrijk is dat je eerst ongeveer 20% water toevoegt en langzaam extra water toevoegt tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Voeg niet te snel extra water toe! 

Met een dergelijke lage water, - / cementratio, mogelijk gemaakt door de superplastificeerder, krijgt je een zeer sterk betonnen aanrechtblad of tafel.

 

AR glasvezels 

Nadat je de mix hebt gemaakt voeg je AR glasvezels toe. De vezels mix je kort mee totdat ze goed in de mix verspreid zijn. De vezels wapenen het beton op een driedimensionale manier en maakt het beton enorm sterk. De vezels zijn gecoat met zirconia zodat ze bestand zijn tegen de alkaline, een stof die in het beton zit. 

 

Glasvezelmat / AR glass scrim 

Voor een dun en lang project wordt een glasvezelmat aangeraden. Het maakt het blad nog sterker. Door de glasvezelmat uit te rollen en in de mal te leggen, alvorens je beton gaat storten, kun je 'm mooi op maat knippen. 

mal betonnen keukenblad

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Vidya Janarthanan (maandag, 04 november 2019 05:29)

  I would like to learn a lot about concrete. Can you please guide me.
  My email ID is vidhujana@gmail.com

 • #2

  High Design Holland (maandag, 04 november 2019 09:45)

  Dear Vidya, thank you for you email.
  Please come by often to check out our new blogs.
  You can also follow our youtube channel:

  https://www.youtube.com/channel/UC0zzmQAd7pxh1MpAyuYYcog

  Best regards Daan
  High Design Holland

 • #3

  W.Algra (zaterdag, 25 april 2020 09:51)

  Ik ga een keuken bouwen en wij willen graag een betonnen blad, kunt u mij een prijsindicatie geven van de materialen voor een blad van 240 x 120 en een blad van 200 x 0.35 en krijg ik er bij aanschaf een werkbeschrijving bij ?
  Bij voorbaat mijn dank, Wouter Algra

 • #4

  High Design Holland (zaterdag, 25 april 2020 10:12)

  Beste Wouter,

  Dank u wel voor uw reactie. Bij de DIY pakketten zit inderdaad een stap voor stap handleiding. Voor verder persoonlijke service kunt u ons altijd bellen of een email sturen of gebruik maken van onze calculator op de diy pagina. Vriendelijke groet Daan en Renske

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089