· 

Beton kleuren met pigment, hoe doe je dat?

Voor het bereiken van de juiste grijstint van je zelfgemaakte, betonnen aanrechtblad of betonnen tafel, maak je gebruik van pigment.

 

In dit blog leggen we uit hoeveel zwart pigment je nodig hebt voor welke grijstint. Wel moet je er rekening meer houden dat cement  door veel factoren elke keer net (minimaal) een andere kleur heeft. De kleuren in dit blog zijn dus een indicatie. De kleursamples in dit blog zijn gemaakt met ons eigen beton pigment “Deep Black”,  een extra diep zwarte ijzeroxide.

 

Pigment in beton wordt berekend aan de hand van het cement gewicht. Als we praten over 1 % pigment in beton betekent dit dus dat er in bijvoorbeeld een mix met 25 kilo cement, 250 gram zwart pigment zit.

 

De maximale hoeveelheid pigment die wij toevoegen aan beton is 5%. Dat is in een betonmix met 25 kilo cement 1250 gram pigment. Je kunt meer zwart pigment toevoegen voor een nog donkerder resultaat maar dit heeft wel enig sterkteverlies tot gevolg.

 

Op de foto zie je 3 beton samples in 3 verschillende tinten grijs. De lichtste kleur grijs is beton zoals het wordt zonder toevoeging van zwart pigment en wanneer je gebruikmaakt van grijs portland cement. Voor de sample in het midden hebben we gebruikgemaakt van 1% deep black pigment. Aan de derde en donkerste sample hebben we 5 % zwart pigment toegevoegd.

beton pigment

Op de foto hieronder is een bijna zwart betonnen aanrechtblad te zien. Deze hebben we gemaakt met toevoeging van 5% deep black pigment. Uiteraard was hierdoor het blad nog niet zo donker als op de foto en daarom hadden we het blad tevens behandeld met HDH Impreg. Dit is namelijk een impregneer die een kleurintensiverend effect heeft. De HDH impreg is een 100% natuurlijke impregneer en daarom zeer geschikt voor het afwerken en beschermen van betonnen aanrechtbladen en betonnen tafels.

 

Naast grijstinten kun je eigenlijk iedere kleur beton maken. In plaats van grijs portlandcement gebruik je dan wit cement. Voeg hier dan groen, geel of bijvoorbeeld rood pigment aan toe en maak een unieke kleur beton. Ook kun je wit cement gebruiken en hieraan 5% wit pigment toevoegen. Met deze combinatie maak je een hagelwit betonnen aanrechtblad. Hoe we een wit betonnen aanrechtblad maken schrijven we binnenkort in een nieuw blog!

aanrechtblad zwart beton

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Loraine (dinsdag, 23 juni 2020 21:22)

  Goedemiddag, is er gewoon wit cement?

 • #2

  High Design Holland (dinsdag, 23 juni 2020 22:21)

  Beste Loraine,

  Dank u wel voor uw reactie. Er is zeker wit cement te koop bij de betere doe het zelf winkel ja.

  Vriendelijke groet Daan en Renske

 • #3

  Michael van de veerdonk (donderdag, 03 september 2020 17:10)

  dr verhouding van de pigment is dat,
  1%van 25 kilo cement en zand of 1% van 25 kilo cement en 25 kilo zand

 • #4

  High Design Holland (vrijdag, 04 september 2020 09:23)

  Beste Michael,
  Pigment wordt berekend over alleen het cement gewicht.

  Vriendelijke groet, Daan de Renske

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland
Daantje Beton
concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €4,95

VERZENDINGEN NAAR BELGIE/DUITSLAND/GROOT BRITTANNIË 8,95

OP WERKDAGEN VOOR 16:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

betaalmethodes high design holland

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089