Betonnen aanrechtblad beschermen tegen vlekken. Sealen, coaten of impregneren?

Het afwerken en beschermen van een betonnen aanrechtblad of tafel is zeer belangrijk. Omdat beton van zichzelf vlekgevoelig is, is een impregneer of coating dan wel sealer onmisbaar voor het behoud van je design beton. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden voordat je een keuze maakt tussen beton impregneer of een sealer/coating. Hieronder leggen we de eigenschappen per product uit.

 

Beton impregneer:

Een impregneer trekt in het beton. Dit heeft als voordeel dat er geen laagje op het beton achterblijft zoals bij een sealer. Het beton blijft dus zijn karakteristieken behouden maar is wel gevoelig voor vlekken. Bij een impregneer moet je er altijd zorgen dat vlekken van bijvoorbeeld koffie en rode wijn zo snel mogelijk worden verwijderd.

 

Beton sealer:

Met een sealer, ook wel beton coating genoemd, bedoelen we een 2 componenten polyurethaan coating. Dit is een zeer sterke en kras vaste coating. Het grote voordeel van deze coating is dat je beton het beste beschermd is tegen vlekken. Olijfolie en rode wijn bijvoorbeeld kan er rustig een dag op liggen zonder dat het een vlek in het beton veroorzaakt. Dit is te zien in het filmpje onder aan deze pagina. Na het aanbrengen van een sealer zit er een heel dun laagje op het beton waardoor het beton iets anders aanvoelt dan bij een impregneer. COSMO 2C PU heeft als bijkomend voordeel dat het nagenoeg niet zichtbaar is. Wij werken de betonnen meubels die we maken af met een van de onderstaande producten.

 

concrete dining table

BETON SEALER: COSMO 2 componenten PU-design beton sealer
De COSMO PU sealer is een sterke 2 componenten, UV-bestendige PU-sealer/coating. Je brengt eerst 1 laag COSMO PRIMER aan en daar overheen 3 lagen COSMO 2C PU. Op onze website zijn starterkits te verkrijgen waar alles in zit: COSMO 2C PU, COSMO PRIMER, gebruiksaanwijzing, rollers en een weegschaaltje om de hoeveelheden nauwkeurig mee af te wegen. COSMO is een watergedragen sealer en daardoor reukarm tijdens het aanbrengen. COSMO is daarnaast krasvast en vlekbestendig, voedselveilig wanneer hij is uitgehard en uitermate geschikt voor intensief gebruik.

 

 

 

BETON IMPREGNEER: High Design Holland Impreg

De HDH Impreg is een impregneer op basis van bijenwas en andere natuurlijke, plantaardige grondstoffen. Ideaal om je betonnen aanrecht, eettafel of buitenkeuken mee te behandelen. HDH Impreg geeft een kleurverdiepend effect aan je beton, een zogenaamde ‘wet-look’. Door het kleurverdiepende effect kun je donkergrijs beton, nagenoeg zwart kleuren. Dit is goed te zien in een van onze eerste blogs. HDH Impreg is eenvoudig aan te brengen met een microvezeldoek en dient regelmatig herhaald te worden. HDH Impreg is op geheel natuurlijke basis (oplosmiddelen vrij) en heeft dus geen nare geur tijdens het aanbrengen.

 

 

BETON IMPREGNEER: Hebau

De impregneer van Hebau, Colortec Max is de meest gebruikte coating van Hebau voor design beton. Het grote voordeel van dit product is dat het 100% onzichtbaar is en heel gemakkelijk aan te brengen is. Het is ook getest als "veilig voor contact met voedsel", goed voor eettafels en keukenbladen. Als extra bescherming bovenop de Colortec Max gebruik je  een laag Hebau Prowall II. Dit product is tevens getest als veilig voor contact met voedsel en biedt een goede bescherming tegen olie,- en vetproducten.

 

Colortec Max breng je aan met een microvezeldoek en een roller. Breng het ruim aan en laat het beton veel absorberen. Hierna laat je het 24 uur drogen en vervolgens breng je Prowall II aan. Voor Prowall II gebruik je een microvezeldoek en breng je een dunne laag aan. Prowall II dient elk half jaar herhaald te worden.


Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Bram Vermeulen (zondag, 06 juni 2021 15:01)

  Ik wil mijn blad 78bij225 bij 4 cm graag behandelen tegen vetvlekken en vuil. Ik heb al impregneer van het deluxe pakket. Alleen impregneer is niet voldoende voor vlekken begrijp ik. Kan ik dan eerst impregneren en daarna een sealer toepassen of beter alleen de sealer? En hoeveel sealer zou ik moeten bestellen hiervoor?

  Graag hoor ik van jullie,

  M. V. G

  Bram Vermeulen. • #2

  High Design Holland (dinsdag, 08 juni 2021 08:21)

  Beste Bram,
  Dank je wel voor je reactie. Helaas kan je niet eerst impregneren en dan sealen. De primer zal niet goed kunnen hechten aan het beton. De primer van de Cosmo moet dus op schoon en vetvrij beton worden aangebracht. Voor jouw project heb je ruim voldoende aan 1 set Cosmo.

  Veel plezier met je project, Daan en Renske

 • #3

  Martijn van Schaik (zondag, 27 juni 2021 14:48)

  Beste Daan en Renske,

  Hoelang moet ik wachten voor dat ik de dealer kan aanbrengen op het betonblad nat het storten van het blad? Moet ik 28 dagen wachten tot het blad geheel is uitgehard?

  Ik hoor het graag

 • #4

  High Design Holland (maandag, 28 juni 2021 09:17)

  Beste Martijn, dank je wel voor je bericht. Je hoeft zeker geen 28 dagen te wachten hoor. 2 dagen na het ontkisten kun je beginnen met het aanbrengen van de sealer.

  Succes met het afmaken van je betonnen blad, Renske en Daan

 • #5

  jacques (maandag, 23 augustus 2021 20:29)

  ik heb de eerste laag sale aangebracht maar er zitten toch wat stofjes in de laag.
  kan ik die nog heel fijn schuren?

 • #6

  High Design Holland (dinsdag, 24 augustus 2021 16:13)

  Beste Jacques,
  Dat is zeker mogelijk ja. Met korrel 400 kunt u het blad eventueel licht opschuren tussen de lagen in.

  Vriendelijke groet, Renske en Daan

 • #7

  Joris (dinsdag, 02 november 2021)

  Beste,

  Ik wil de Cosmo sealer en COSMO 2C PU gebruiken voor een BBQ buitenkeuken. Ik kan helaas niet terug vinden of deze ook goed buiten te gebruiken is?

  Ik hoor het graag,
  Groet, Joris

 • #8

  b verthe (donderdag, 09 december 2021 18:00)

  hi,

  for our concrete kitchen countertop, I'm doubting between Cosmo 2C PU and Concete Impregnate HEBAU. I'm a bit afraid that the PU gives a shiny and rather 'varnished' look to the concrete.

  is the HEBAU treatment, let's say with a 3-monthly repeated protection (instead of 6-monthly as recommended on the website), enough to avoid a surface full of stains? (it's still a kitchen, intensive usage , we have young kids ...).

  Thanks!

 • #9

  Will Verhagen (maandag, 11 maart 2024 14:27)

  Goedemiddag, Ik heb inmiddels alle pinhols met jullie product dichtgemaakt.
  Nu willen we de beton buitentafel op keur brengen met betonverf en sealen. kan dit en welke volgorde moeten we dan aanhouden??

  Ik hoor het graag.

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089