Beton polijsten | stap voor stap uitgelegd

beton polijsten

Om je betonnen aanrechtblad, tafel of wasbak mooi af te werken is het soms wenselijk om dit te polijsten. Het polijsten van beton kan meerdere redenen hebben. Je kan dit doen om een strak en glanzend resultaat te verkrijgen, kleine oneffenheden weg te polijsten of de toplaag van het beton af te slijpen waardoor meegegoten stenen of glas zichtbaar worden. In dit blog leggen we je alles uit over het polijsten van beton!

 


Voor het polijsten van beton, natuursteen of marmer kun je gebruik maken van meerdere soorten gereedschap:

 

Diamant hand polijstpads: voor het handmatig polijsten van beton. Deze hand schuursponzen zijn uitermate geschikt voor kleine projecten of betonnen wasbakken met afwijkende vormen.

 

Diamant polijstpads: voor op de haakse slijpen of polijstmachine. Deze pads, ook wel diamant polijstschijven genoemd zijn verkijgbaar in 100mm of 125mm. Deze polijstschijven zeer geschikt om een groot betonnen aanrechtblad goed mee te polijsten.

 

Bovenstaande pads zijn pads gemaakt van diamantpoeder in verschillende korrels dat met een zeer sterk hars wordt gebonden aan de pads. De korrel grootte wordt aangegeven met een K. Deze pads zijn zowel nat als droog te gebruiken. Wij adviseren echter deze pads nat te gebruiken omdat er dan minder tot geen stof vrijkomt tijdens het polijsten en de levensduur van de polijstpads wordt verlengd.

beton zelf polijsten

diamant komschijf

Naast deze diamant pads kan je ook gebruikmaken van diamant komschijven. Deze stalen komschijven, ook met een diamant korrel erin worden gebruikt om sneller beton af te slijpen. Bijvoorbeeld als je enkele millimeters van de toplaag van het betonblad wilt afslijpen om terrazzo- of exposed aggregate bladen te maken. Dit is een techniek om ín het beton meegegoten stenen, glas of andere toevoegingen zichtbaar te maken. 

 

Naast het gebruik van bovenstaand gereedschap adviseren wij altijd te werken met goede adembescherming, oordoppen, stofafzuiging en indien je nat polijst, een veilige polijstmachine met aardlekbeveiliging.

Beton polijsten, zo gaat het stap voor stap:

Stap1:

Zorg dat het beton ongeveer een week oud is als je het gaat polijsten. Als je direct na het ontkisten, vaak 2 dagen na het gieten gaat polijsten is het beton nog te “zacht”. Als je pas na een maand gaat polijsten is het beton volledig uitgehard en zal het diamant gereedschap sneller slijten.


TIP: als je niet eerder beton hebt gepolijst, oefen dan op een sample stuk. Giet bijvoorbeeld een extra tegel mee als je je aanrechtblad giet.

 

Stap 2:

Begin met het polijsten van je betonnen aanrechtblad of tafel met de pad of schijf met het laagste nummer, dat is de grofte korrel. Dit is vaak korrel 50. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak gelijkmatig en rustig af gaat. Vergeet hierbij niet de randen om een uniforme uitstraling te krijgen. Zorg ervoor dat je de polijstmachine of haakse slijper goed recht houd voor een mooi resultaat. Het is niet te zeggen hoelang je moet polijsten. Dit hangt onder andere af van de hardheid van het beton, het type gereedschap en het toerental hiervan.

 

TIP: Het je een betonblad met vezels erin? Polijst dit dan vanaf korrel 400. Als je dit met een grovere korrel gaat polijsten wordt de vezel zichtbaar.

 

Stap 3:

Als het hele betonblad gepolijst is met korrel 50 vervang je de pad door de volgende pad met het daarop volgende nummer, vaak is dit korrel 100. Maak voordat je met korrel 100 gaat polijsten het blad goed schoon. Verwijder alle korrels en polijst residu en polijst daarna pas het blad met korrel 100. Doe hiermee weer het hele blad en vergeet de randen niet.

diamant schuurspons

polijsten multitool

Stap 4:

Herhaal stap 3 en vervang de diamant polijstpads steeds voor de daarop volgende pad. Vergeet niet tussen elke stap het blad goed af te nemen en schoon te maken. Je zal zien dat bij korrel 800 het blad een beetje begint te glanzen. Je kan ervoor kiezen dan te stoppen, of door te gaan naar korrel 1500 of zelf 3000. Als je polijst tot korrel 3000 zal het beton zo glad zijn als glas en spiegelen!

 

Stap 5:

Als je een betonnen wasbak hebt meegegoten in je aanrechtblad, of er zijn andere moeilijk bereikbare plaatsen kan je hiervoor gebruik maken van hand diamant polijstpads. Ook zijn er kleine polijstpads die je op de multitool kan zetten.

 

Stap 6:

Werk je betonnen aanrechtblad, tafel of wastafel af met een geschikte sealer of impregneer. Houd er rekening mee dat op zeer glad beton, dus gepolijst met korrel 800 en hoger, een sealer slechter hecht. Je kunt hiervoor dus beter gebruik maken van een impregneer zoals HDH Impreg. Dit is een impregneer op geheel natuurlijke basis. Lees in dit blog meer over het beschermen van beton.

 

Zoals je in dit blog hebt gelezen is het polijsten van je betonnen aanrechtblad of tafel een klus die je prima zelf kunt doen. Kies uiteraard wel voor goed gereedschap en polijstschijven en pads van de juiste kwaliteit. Deze moeten geschikt zijn voor beton.

 

In onderstaand filmpje kun je zien hoe een stuk beton met daarin meegegoten stukken marmer wordt gepolijst met onze artikelen. Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089