Maak zelf een buitenkeuken van beton

een buitenkeuken van beton maken

Een buitenkeuken is een plek waar je kunt ontspannen, samenkomen, relaxen, feesten, tafelen, kletsen, en… koken! Pitt cooking, een BBQ, een wastafel en kraan, het kan allemaal eenvoudig verwerkt worden in een werkblad van GFRC beton. Een strak aanrechtblad of bar van beton op een (verrijdbaar) onderstel van hout, staal of eveneens beton. De variëteiten voor een outdoor kitchen zijn enorm! Wens je in plaats van een strakke een mediterrane buitenkeuken? Voeg dan wat marmer, glas of schelpen toe aan de betonmix. Ga met de juiste constructies goed van start en realiseer voordat de zomer begint nog een gave, betaalbare buitenkeuken van beton!in 5 stappen zelf een buitenkeuken maken

Stap-voor-stap lichten we in dit blog toe hoe je:

  • een mal maakt
  • uitsparingen verwerkt in de mal
  • het glasvezelversterkte GFRC beton aanmaakt
  • het beton stort,
  • en afwerkt.

Voordelen van beton

Beton is een duurzaam, tijdloos en een veelzijdig product. Wil je in plaats van een neutrale grijstint voor je tuin of balkon gaan voor een opvallende of juist warme kleur? Dat kan! Enkele pigmenten van de kleurtrends van 2024 zijn binnenkort verkrijgbaar in onze webshop.Stap 1: Maak de mal

Bepaal de grootte van het blad en teken het blad uit. Denk na over de producten die je wilt verwerken in het blad, meet deze op en verwerkt deze in het ontwerp.  

Maak de mal van gemelamineerd meubelpaneel, te verkrijgen in iedere bouwmarkt en uitermate geschikt voor het maken van een mal omdat melamine geen vocht doorlaat. 

 

Stap 2: Maken van de uitsparingen in de mal
Wil je een vierkante uitsparing maken voor een kookplaat, vuurtafel of wasbak, maak deze dan van stroken meubelpaneel. Een ronde uitsparing in de mal, voor bijvoorbeeld een kamado-BBQ, kun je maken van piepschuim:

  • Frees een ronde plaat van piepschuim;
  • Werk de randen af met tape zodat het waterdicht wordt
  • Kit de ronde plaat vast in de mal.

Een andere optie is een ronde mal maken van een flexibele plastic strip/lat. Op de onderstaande foto kun je een voorbeeld zien waarbij we gebruik hebben gemaakt van een plastic strip voor maken van een ovale mal. Vanzelfsprekend is dat als je op die manier een uitsparing maakt voor bijvoorbeeld een BBQ, je de houten blokjes aan de binnenkant van de plastic strip plaatst. Vervolgens kit je de plastic strip af met een zuur- en oplosmiddelenvrije siliconenkit die het beton niet aantast. 

 


Stap 3: Maak het GFRC beton

De mal is af, de uitsparingen zijn in de mal verwerkt, het is tijd voor het maken van de juiste GFRC-beton mix. GFRC-beton is een beton/composiet dat gewapend is met glasvezels. Door het toevoegen van vloeistoffen wordt de betonnen mix, vloeibaar en verspreid daardoor goed in de mal. 

Wil je gaan voor een terrazzo of mediterrane effect? Voeg dan glas, schelpen of grind toe aan de mix.  

 

Stap 4: Giet/stort het beton in de mal

In dit uitgebreide stappenplan staat omschreven hoe je het GFRC beton voor je betonnen buitenkeukenblad aanmaakt, stort en verwerkt: LINK

Tik nadat het beton gestort is met een hamer op de randen van de mal. Eventuele luchtbellen kunnen naar boven komen, strijk ze voorzichtig weg met een spatel.

 

Dek hierna de mal af met plastic/vuilniszakken en laat het beton minimaal 48 uur uitharden.  

 

Stap 5: Ontkisten en afwerken voor buitengebruik

Het beton is uitgehard en het blad kan uit de mal worden gehaald. Vervolgens maak je het blad nat met een kleine hoeveelheid water/plantenspuit. Schuur het blad ligt op met schuurpapier, K240. Veeg het water van het blad en herhaal deze stap 2 keer. Laat het blad hierna drogen.

 

Behandel het blad als het droog is met een sealer of impregneer, zodat het blad langdurig beschermd is tegen vlekken. Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089