· 

Wat is design beton en hoe maak ik de juiste keuze voor mijn betonnen aanrechtblad of betonnen tafel?

Sinds een aantal jaren horen we de term design beton steeds vaker voorbij komen. Dit heeft ermee te maken dat beton zijn weg heeft gevonden onze woningen in. Onze huizen worden niet meer alleen gemaakt van beton, we decoreren onze huizen er ook mee. Denk bijvoorbeeld aan betonnen gevelbeplating (concrete façades) maar ook al het design beton binnenshuis. Vooral de betonnen tafels en aanrechtbladen hebben hun plek verdiend en zijn nu geen “rage”, “hype” of “woontrend” meer te noemen. 


Beton is blijvend. Design beton kan namelijk in iedere stijl zijn weg vinden in het hedendaagse interieur design. Denk bijvoorbeeld aan de dikke betonnen tafelbladen op een massief stalen frame voor industriële liefhebbers, een wit of zwart ultra dun GFRC betonnen keukenblad als je liever voor strak gaat of een landelijke eettafel in de combinatie van hout en beton. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de eindeloze mogelijkheden van beton.

 

In dit blog zie je wat foto’s van verschillende stijlen van betonnen meubels, allen gemaakt door DaantjeBeton. De juiste keuze als je een betonnen eettafel, salontafel of betonnen buitenkeuken op maat wilt laten maken.

Design betonnen eettafel op maat

daantjebeton

Beton wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal. Het bekendste voorbeeld is het Colosseum. Het Colosseum werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd en is dus zo’n 2000 jaar oud! En, grote delen van het Colosseum staan nog steeds! Vele jaren later, rond 1845 werd het gewapend beton uitgevonden. De Franse tuinier Joseph-Louis Lambot maakte een plantenbak van beton en wapende dit beton met ijzerdraad. Het gewapend beton was geboren! 


Inmiddels maken we in de wereld van het design beton geen gebruik meer van wapeningsstaal, betonstaal of bouwstaalmatten maar van vezels: AR glas vezels, PVA vezels, polypropyleen vezels en glasvezelmatten. Dit creëert een beton dat zeer hoge trekkrachten aankan. Dat komt doordat vezels met het beton meegegoten worden, in tegenstelling tot het betonstaal dat als 1 laag midden in het beton wordt gegoten. De vezels zitten drie dimensionaal verspreid door de gehele mix en het uiteindelijke betonnen blad. Hierdoor is het beton sterker en maakt het mogelijk dunne bladen te gieten van design beton.

 

geschiedenis beton

Met de opkomst van het design beton zagen we ook dat het namaak beton zijn intrede deed. Namaak beton wordt ook wel ‘betonlook’ genoemd en bestaat onder andere uit de technieken betonstuc en beton ciré. Uiteraard hebben deze betonlook producten het voordeel dat ze minder zwaar zijn en “makkelijk” kunnen worden aangebracht op, door sommige geclaimd, iedere ondergrond. 


Echter, kleven er ook grote praktisch en esthetische nadelen aan beton ciré en betonstuc. Het grootse nadeel is dat het geen écht beton is, daarom heet het ook betonlook. Een tafel van beton ciré ziet er compleet anders uit, het voelt anders en het klinkt anders. Je hoort het verschil al, als je er een glas of bord op zet: hol! Heel anders dan wanneer je dat doet bij een mooie massieve design betontafel. Daarnaast kan het hout, nadat er beton ciré of stuc laagje op is aangebracht,  gaan werken waardoor het betonlook scheurt.

 

We zullen design beton meer en meer gaan zien in ons interieur en architectuur vanwege de vele verschillende stijlen waarin het te maken is, de vele kleuren en de duurzaamheid. Ook het slechte imago van beton, dat het snel zou vlekken, verdwijnt langzaam. Sterker nog, met de juiste coating is een vlekvrij beton mogelijk. Wij gebruiken hiervoor Cosmo 2C PU. Een beton sealer die de karakteristieken van het beton zo veel mogelijk behoudt en het beton goed beschermd tegen bijvoorbeeld rode wijn en koffie vlekken.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0
instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland
concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 21:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

betaalmethodes high design holland

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089