Wat is design beton en hoe maak ik de juiste keuze voor mijn betonnen aanrechtblad of betonnen tafel?

Beton als onderdeel van ons interieur 

Sinds een aantal jaren horen we de term 'design beton' steeds vaker voorbij komen. Huizen worden niet alleen gemaakt van beton, we decoreren de buitenkant en binnenkant er ook mee. Denk bijvoorbeeld aan betonnen gevelbeplating (concrete façades) of aan betonnen tafels, buitenkeukens en aanrechtbladen.

 

Het is geen rage of hype meer, beton is duurzaam en blijvend. Design beton past in veel interieurstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de dikke betonnen tafelbladen op een massief stalen frame voor de industriële liefhebbers of een wit ultradun GFRC betonnen keukenblad voor wie liever een strak interieur kiest. Of, creëer een landelijke uitstraling en kies voor een combinatie van hout en beton zoals op de foto te zien is. De mogelijkheden van beton zijn eindeloos...

 

In dit blog worden foto’s afgebeeld van verschillende stijlen van betonnen meubels, allen door ons gemaakt. 

Design betonnen eettafel op maat

daantjebeton

Historie van beton 

Beton wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal. Het bekendste voorbeeld is het Colosseum. Het Colosseum werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd en is dus zo’n 2000 jaar oud! En, grote delen van het Colosseum staan nog steeds! Vele jaren later, rond 1845 werd het gewapend beton uitgevonden. De Franse tuinier Joseph-Louis Lambot maakte een plantenbak van beton en wapende dit beton met ijzerdraad: gewapend beton was geboren! 


Inmiddels maken we in de wereld van het design beton geen gebruik meer van wapeningsstaal, betonstaal of bouwstaalmatten maar van vezels: AR glas vezels, PVA vezels, polypropyleen vezels en glasvezelmatten. Dit creëert een beton dat zeer hoge trekkrachten aankan. Dat komt doordat vezels met het beton meegegoten worden, in tegenstelling tot het betonstaal dat als 1 laag midden in het beton wordt gegoten. De vezels zitten drie dimensionaal verspreid door de gehele mix en het uiteindelijke betonnen blad. Hierdoor is het beton sterker en maakt het mogelijk dunne bladen te gieten van design beton.

 

geschiedenis beton

Betonlook/betonciré

Met de opkomst van design beton zagen we ook dat het namaakbeton zijn intrede deed. Namaak beton wordt ook wel ‘betonlook’ genoemd en bestaat onder andere uit de technieken betonstuc en beton ciré. Uiteraard hebben deze betonlook producten het voordeel minder zwaar ten zijn. En, kunnen ze “makkelijk” worden aangebracht op, door sommige geclaimd, iedere ondergrond.

 

Toch kleven er praktische en esthetische nadelen aan beton ciré en betonstuc. Het grootste nadeel is dat het geen écht beton is. Daarom heet het ook 'betonlook'. Een tafel van beton ciré ziet er compleet anders uit dan een tafel van massief GFRC-beton, het klinkt en voelt daarnaast ook anders. Je hoort het verschil al wanneer je een glas of bord erop zet: hol! Heel anders dan wanneer je datzelfde doet bij een mooie, massieve tafel van design beton. Wat ook niet over het hoofd gezien mag worden is dat het hout waarover de beton ciré wordt aangebracht/gestuct, kan gaan 'werken' met als gevolg dat het beton scheurt. We zullen design beton meer en meer gaan zien in ons interieur en architectuur vanwege de vele verschillende stijlen waarmee het toe te passen is. De uiteenlopende kleuren en zijn duurzaamheid. 

 

Ook het slechte imago, zoals dat het snel zou vlekken verdwijnt langzaam. Sterker nog, met de juiste coating is een vlekvrij beton mogelijk. Lees meer over het beschermen van beton met de sealer: Cosmo 2C PU, op deze pagina. Dit is een betonsealer die de karakteristieken van het beton zoveel mogelijk behoudt en het beton goed beschermd tegen bijvoorbeeld rode wijn en koffie. 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089