Mal maken voor een betonnen wasbak? Wij leggen het stap voor stap uit!

In ons eerste blog hebben we je stap voor stap uitgelegd hoe je een GFRC betonnen aanrechtblad maakt. In dit blog kwam ook kort een mee gegoten betonnen wasbak naar voren. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe jij zelf een mal maakt voor een meegegoten betonnen wasbak of wastafel en hoe je deze vervolgens giet.

 

Voor het maken van een betonnen wasbak maken wij gebruik van GFRC beton. Ook wel glass fiber reinforced concrete / glasvezel gewapend beton. Dit is een vloeibaar (dus makkelijk i.v.m. de lastige vormen) en ultra, sterk beton wat gewapend wordt met glasvezels in plaats van betonstaal. Lees in onze andere blogs meer over GFRC beton.

 

De mal van een betonnen wasbak maken we van MDF. Zaag dit zelf, of laat dit zagen in de bouwmarkt. Zorg er in jouw ontwerp voor dat het water in de uiteindelijke wasbak goed zal weglopen in de afvoer, dus schuin aflopend! Dit hebben wij gedaan door de bovenste MDF plaat in 4-en te zagen en onder het middelpunt een blokje te leggen. Vervolgens hebben we alle platen goed vastgeplakt met houtlijm. Wij raden aan om de platen MDF niet te schroeven maar te lijmen, dit maakt verwijderen van de mal verderop in het blog makkelijker.

 

betonnen wasbak mal

wastafel mal gfrc

Als je de platen aan elkaar hebt vastgeplakt kun je beginnen aan het schuren van alle scherpen randen. Je kan ervoor kiezen om deze bijvoorbeeld rond te schuren. Zo krijg je ronde hoeken in de betonnen wastafel, dit kan gewenst zijn omdat in scherpe hoeken vuil kan blijven zitten. Na het schuren smeer je alle openingen en kieren af met 2 componenten plamuur. Hierna schuur je de mal weer tot deze geheel glad is. Mogelijk moet je dit opvullen en schuren nog een keer herhalen.

 

Op de foto hiernaast is een mal te zien voor een meegegoten betonnen wasbak voor een GFRC keukenblad. Alle witte plekken zijn de plekken die wij moesten opvullen met plamuur.

De volgende stap is erg belangrijk. De mal moet waterdicht worden. Dit is belangrijk omdat het MDF anders al het water uit het beton zuigt. Als dit gebeurd krijg je zwak en minder mooi beton! De wasbak mal waterdicht maken doe je door deze 3 maal te coaten met epoxy. Tussen de lagen epoxy raden we aan de mal licht op te schuren. Na de laatste laag epoxy dient de mal goed glad opgeschuurd te worden voor een strak eindresultaat. Hoe gladder de mal, hoe strakker jouw beton project zal worden.

 


 

Hierna kan je voor de uitsparing van de afvoer een siliconen malletje op de MDF mal kitten. Deze is eenvoudig te verwijderen uit de betonnen keukenspoelbak of wastafel en heeft de perfecte pasvorm voor een sifon van High Design Holland. Deze siliconen knockout plug is op bovenstaande foto te zien, daar zit hij al op de mal gemonteerd.

 

Je kan nu de MDF mal gaan vastzetten in de mal voor je betonnen aanrechtblad of badkamermeubel. Dit doe je door hem vast te plakken met wat kit. Als dit is uitgehard kit je de wasbak mal rondom netjes af. Gebruik hiervoor een speciale zuur- én oplossingsmiddelen vrije kit! De zuren uit een normale kit zullen het beton aantasten waardoor de hoeken kunnen afbrokkelen. Als de kit is uitgehard is je project klaar voor het gfrc beton!

 


Afhankelijk van de vorm van je mal moet je mogelijk nog een buitenmal maken om te zorgen dat het beton er niet afloopt. De buitenmal maken wij van meubelpaneel en hoeft uiteraard niet mooi te zijn, je kan hier reststukken voor gebruiken. Dit breek je eraf na uitharding van het beton en vormt de onder/buitenkant van de betonnen wasbak. Zorg ervoor dat er minimaal 25 minimeter beton tussen de binnenmal en buitenmal zit voor een optimale sterkte. Op de foto's hiernaast is de buitenmal te zien voor de zwarte wasbak zoals te zien op de foto bovenaan deze pagina.

 

Het ontkisten van de binnenmal is niet makkelijk. Vaak moet je deze voorzichtig in stukken losbreken. Neem hier de tijd voor om het beton niet te beschadigen. Het helpt om de mal voordat u je het beton giet, goed in te smeren met een ontkistingswax.

 

Na het ontkisten zul je zien dat er op de verticale gedeelten van de betonnen wasbak wat luchtbelletjes zitten, dit is lastig te voorkomen. Ook op onze zwarte meegegoten betonnen spoelbak zaten wat luchtbelletjes. Deze hebben we later opgevuld met deze set.

 

Nu je de techniek van het maken van een mal voor een betonnen wasbak kent kunt je ook de mal maken voor bijvoorbeeld onderstaand badkamer meubel, leuke uitdaging! Neem contact op als je vragen hebt, met onze advies kun je verder!

 

mold gfrc concrete sink

high design holland sink

Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089