Betonnen keukenblad gieten zonder het blad om te draaien - Cast in Place - Situ

Wij krijgen vaak de vraag hoe je een betonnen aanrechtblad kan gieten zonder het uiteindelijk om te draaien. De standaard techniek van onze DIY-pakketten is de zogenaamde GFRC wetcast techniek. Met deze techniek giet je het beton in de mal en draai je het betonproject na 2 dagen om. In sommige gevallen is het omdraaien niet wenselijk. Denk aan een erg groot aanrechtblad in een U vorm of een pilaar die je in de keuken hebt staan en waar het betonnen aanrechtblad omheen moet worden gestort. In onder andere deze situaties kan je gebruik maken van de ‘cast in place’ techniek, ook wel situ beton genoemd. 


Cast in place houdt in dat je een betonnen mal op bijvoorbeeld je aanrechtkasten maakt, hierin beton stort en na uitharding van het beton de randen van de bekisting afhaalt. De bovenkant van je gestorte project, blijft dus definitief de bovenkant en je hoeft het betonnen keukenblad dus niet meer om te draaien. Nu is de vraag die wij vaak krijgen of dit ook kan met onze DIY-pakketten? Het antwoord daarop is JA! Wij leggen je het in dit blog stap voor stap uit. Houdt er rekening mee dat deze methode een iets hogere moeilijkheidsgraad heeft dan de wet cast methode. Wij raden je aan eerst een kleiner blad te gieten om te oefenen, dan heb je direct een matchende salontafel!

 

Zoals gezegd gaan we je uitleggen hoe je een betonnen aanrechtblad of tafel maakt zonder deze om te draaien, cast in place dus. Wat belangrijk is om rekening mee te houden is dat je geen glasvezels aan het oppervlak van je beton wilt hebben. Deze zitten door de GFRC mix als betonwapening. Bij de wetcast techniek zijn deze niet zichtbaar aan de bovenkant van het betonnen blad omdat ze worden ingepakt door het cement, bij de cast in place techniek gebeurd dit niet. Maar, hoe moet het dan?

 

Over het maken van de mal hebben we in eerdere blogs al veel geschreven. We gaan in dit blog uit van een betonnen aanrechtblad dat door omstandigheden niet kan worden omgedraaid.


Stap 1: Maak op je keukenkastjes een bekisting van betonplex. Normaal adviseren wij meubelpaneel, maar voor de cast in place techniek adviseren we betonplex. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de plaat betonplex achterblijft onder je betonnen aanrechtblad en betonplex is beter bestand tegen vocht op lange termijn. Zorg ervoor dat je de rand dusdanig maakt dat na het onkisten de kopse kant van de houten plaat ook wordt afgedekt door het beton. De kopse kant van de houten plaat moet je nog wel waterdicht maken, dit kan je doen met bijvoorbeeld duct tape.

Stap 2: Als je deze mal, met opstaande randen en uitsparingen voor de wasbak en kookplaat hebt gemaakt kan je deze afkitten. Kit niet alleen de bekisting bij de opstaande randen af, maar ook rondom de uitsparingen! Gebruik hiervoor een zuur- en oplosmiddelvrije kit. Als de kit droog is, na ongeveer 24 uur, kan je het beton gaan storten.

 

Stap 3: Voor de cast in place techniek adviseren wij minimaal 2,5 centimeter GFRC-beton met vezels te gebruiken en hier bovenop een mix van 0,5 a 1 centimeter zónder glasvezels. Cast in place betonnen keukenbladen betreffen vaak lange bladen. Daarom adviseren wij ook gebruik te maken van ‘AR glass scrim heavy duty’. Deze plaats je in het midden van je beton project: giet eerst de helft van je betonmix met vezels in de mal en leg hierop de op maat geknipte glasvezelmat en giet vervolgens de rest van uw mix met glasvezels in de mal op de glasvezelmat. Laat dit een half uurtje aansterken, hierdoor blijft de mix zonder vezels, die je er straks bovenop giet, er mooi op liggen.

 

Stap 4: Ondertussen maak je dezelfde mix aan als uit de DIY-betonpakketten, alleen laat je de vezels dit keer weg. Hierdoor kun je de toplaag straks mooi glad strijken. Zorg dat deze mix goed vloeibaar is, ongeveer dezelfde dikte als vanillevla. Giet na ongeveer een half uur de mix zonder vezels op de betonmix met vezels en zorg dat deze goed uitloopt. Vergeet niet even op de randen te tikken om wat luchtbelletjes van de kanten af te tikken. Werk de mix waterpas uit en laat deze een tijdje uitharden. Hoelang is erg afhankelijk van onder andere de omgevingstempratuur en de hoeveelheid water in de mix. Wij raden aan na 1 of 2 uur de eerste keer je betonwerk glad te strijken met een vloerspaan en/of troffel voor de kleinere oppervlaktes.

Stap 5: Je gaat nu je betonnen aanrechtblad met de hand vlinderen. Strijk je betonnen blad goed glad en strijk alle luchtbelletjes dicht met de slurry die uit het beton omhoog komt. Herhaal dit elk half uur tot je tevreden bent en/of het beton harder wordt en er geen slurry meer omhoog komt bij het vlinderen. Dit proces duurt enkele uren duren.

 

Stap 6: Laat nu je beton project nog minimaal 2 uur uitharden zonder deze af te dekken. Als je hem te vroeg afdekt krijg je de lijnen van het afdekplastic in je betonnen aanrechtblad. Niet te snel afdekken dus! Na het afdekken laat je het project 2 dagen uitharden, het liefst bij kamertemperatuur. Na 2 dagen kan het plastic eraf en kan je je betonnen aanrechtblad gaan polijsten en zo eventuele onregelmatigheden glad af te werken. Mochten er nog kleine luchtbelletjes tevoorschijn komen kan je dat dichtsmeren met deze mix. Van deze mix maak je een slurry/pasta die bestaat uit ultra fijn steenpoeder en cement die goed in kleine pinholes/gaatjes e.d. te smeren is.

 

Stap 7: Na het polijsten is het tijd om je betonnen keukenblad af te werken met een impregneer of coating. Lees is dit blog alles over de verschillen en maak de juiste keuze voor jou zelf gemaakte design beton!


Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Erik Claassens (maandag, 22 juni 2020 08:58)

  Hi ik heb een vraagje over cast in place. Als ik de eerste laag giet met verstevigingsvezel, loopt deze in de rand. ( ik wil een rand van 6 cm). Daarna stort ik de “ toplaag”.
  Maar bij het verwijderen van de bekisting later, zie je dan geen aftekening in de rand?

 • #2

  High Design Holland (maandag, 22 juni 2020 09:58)

  Goedmorgen Erik,
  Dank voor je reactie. Je kunt de rand gewoon met beton met vezels gieten. Deze zul je niet zien als je de bekisting eraf haalt. Je ziet de vezels immers ook niet als je het hele project op de kop giet en daarna omdraait.
  Als je daarentegen de randen wilt gaan polijsten moet je de randen wel zonder vezels gieten anders polijst je deze bloot.

  Daarnaast raden we aan na het gieten van de laag zonder vezels even op de rand te kloppen met een hamer om de 2 lagen mooi in elkaar laten overlopen. Zo zie je geen lijn na afloop.

  Indien je nog vragen hebt kunt je ons ook bellen of email voor persoonlijk advies. Vriendelijke groet, Daan en Renske

 • #3

  Manos (zondag, 22 augustus 2021 22:09)

  Hi,

  We are making a kitchen worktop and see you mention that the thickness should be 2.5cm + 0.5 -1.0 cm + concrete board resulting in a very thick structure. We were planning of 2cm + concrete board underneath, and with edges.

  Is there a reason for the suggested thickness?

  Many thanks.

 • #4

  Kevin (zondag, 01 mei 2022 11:24)

  Hi HDH team,

  Wij zijn van plan twee aanrechtbladen te maken, maar ze zijn van aardig formaat.
  Een eilandblad van 244 x 120 cm met brede kookplaats en een lang blad met gootsteen van 330 x 61 cm.
  Is dat haalbaar met de wetcast methode, ervan uitgaande dat ik AR glassfibers, de AR glasvezelmat en 3% micro silica gebruik? Of zouden jullie eerder adviseren om ze met cast in place te maken?

  Dank alvast en verneem graag!

 • #5

  High Design Holland (zondag, 01 mei 2022 14:09)

  Beste Kevin,
  Dit is zeker mogelijk met de wetcast methode. Uiteraard heb je wel wat hulp nodig met het ontkisten en plaatsen vanwege het gewicht. Voor verdere vragen kun je ons ook direct e-mailen.

  Veel plezier en succes met je project, Renske en Daan
  High Design Holland

 • #6

  Linda (vrijdag, 29 juli 2022 20:04)

  Ik ga een blad storten, cast in place. Ik wil dit graag 6 cm dik hebben. Wanneer ik materiaal en gewicht zou willen beperken, moet ik soort binnenmal creeeren. Kan dat met bv piepschuim? Of hebben jullie ander advies?

 • #7

  High Design Holland (maandag, 01 augustus 2022 11:19)

  Beste Linda,

  Dit is mogelijk, echter moet u ervoor zorgen dat het piepschuim goed vast zit en niet kan gaan "drijven"

  Vriendelijke groet, Renske en Daan

 • #8

  Giel boere (woensdag, 26 oktober 2022 10:14)

  Ik ga volgende week beginnen met een aanrechtblad van 320x70 met de desbetreffende uitsparringen. De vraag was of ik er ipv de fibermat ook een stalen wapening in kan doen. En moet ik er dan alsnog de vezels erbij doen.

  Mvg giel boere

 

 

 

CONTACT VIA WHATSAPP

instagram high design holland
facebook daantjebeton
youtube hugh design holland

concrete cooperation
Google reviews

HOME  |  OVER ONS  |  WEBSHOP PORTFOLIO  |  D.I.Y. INFORMATIE  |  KLANTENSERVICE  |  CONTACT

 

VERZENDINGEN BINNEN NEDERLAND €5,95

BESTELLINGEN VANAF €200,- GRATIS VERZONDEN

OP WERKDAGEN VOOR 22:00 UUR BESTELD, MORGEN IN HUIS (NL en BE)

BTW-ID: NL002118834B88 KVK:67680089